dimecres, 29 de juliol del 2015

KERK

Des de la primera setmana ja vaig veure que aquí el tema de la religió va d'una altra manera. Per la part que em toca, sé que les esglésies no-catòliques no tenen la comoditat de gaudir d'una bona infraestructura amb grans vitralls i murs de pedra (com la gent, pobre, entén el que és una església).

A casa anàvem a un local amb calefacció a fer les reunions (que no es diuen misses, es diuen reunions), arribàvem sempre tard per què vivíem lluny i la gent que té fills arriba sempre tard, però després de la reunió quedàvem a xerrar amb els amics, els nens s'ensenyaven les joguines o llibres que havien portat per entretenir-se i jugaven i les àvies marxaven a casa per preparar el dinar. Ja de més gran visitava altres esglésies de Terrassa i Barcelona i també oferien la mateixa infraestructura, no era un tema d'església de poble perifèric, la nostra. Mesurava la riquesa de les esglésies evangèliques pel tipus de calefacció (o nombre d'estufes de butà) i els complements per servir el pa i el suc de raïm.
Quan entrava a una església catòlica al·lucinava amb la immensitat, els bancs per seure, les bíblies gratuïtes a la banqueta, els micròfons i altaveus. Ah! Això sí, no hi havia guitarres... i pensava, ¿com canten? No hi havia opció a participar ¿com s'ho fan quan els passa alguna cosa? ¿com creix el seu esperit si hi ha un humà entre ells i l'esperit? No hi havia pa ni suc de raïm, veia com la gent feia cua en silenci i els donaven paper de pastisseria (una cosa ven insípida, res a veure amb l'esperit cristià).
Més endavant i amb l'experiència, amb una perspectiva de dona jove la cosa canvia. De fet, tot canvia. Menys les esglésies.

A Holanda (només puc parlar d'Utrecht) diré que la cosa va diferent (d'Espanya). És possible anar a una reunió evangèlica i estar a una església bonica. Ahir vaig conèixer a l'Angelica, "treballa" a l'església de Sant Pere, Pieterskerk (la més antiga de la ciutat).

No hi ha simbologia, característica més destacada d'una església no-catòlica - Tot i que a Països Baixos, pel que he vist, no hi ha tanta tradició d'escultura com a Espanya.

Riqueses útils: rellotge de sorra.

Molt amablement em va fer una llista d'esglésies evangèliques a Utrecht. Us faig còpia de la llista amb l'enllaç. Penso anar a la reunió del dia 9 d'Agost a l'església de Sant Pere i us diré com ha anat. 

1840 - Sint Agustinuskerk.
1468 - Sint Catharinakathedraal.
1254 - Domkerk (Protestant).
1773 - Doopsgezinde Kerk.
1255 - Geertekerk (Protestant).
1912 - Sinte Gertrusdiskathedraal & Kapel.
1250 - Jacobikerk.
1040 - Janskerk (Queden molt poques coses de la primera construcció, però en el moment de posar la primera pedra ja compta com a aniversari).
1400 - Convent de monges. 1744 - Lutherse Kerk (Protestant).
1100 - Nicolaïkerk (Protestant).
1040 - Pieterskerk. És l'església més antiga d'Utrecht i més ben conservada. (Protestant)
1875 - Sint Willibrordkerk.

Podeu trobar informació de les esglésies d'Utrecht aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada